2015. június 30. 21:41 - Fluxuskecske

5. Gargantua: Rejtelmek szigete (Gargantua) 1998

Avagy, gumiszalamandrák családi krízishelyzete!

mv5bmtkxmtq4mte5of5bml5banbnxkftztcwmtg5otcxmq_v1_sx214_al.jpgImádom a Zs kategóriát. Nincs még egy olyan színvonal és ízlésficam szint, amely megtűrne akár papíron is olyan ötleteket, mint egy halálos, pusztító, gumiszörny családi tragédiájának boncolgatása. De mivel itt vagyunk, ez csak egy átlagos kedd délután. A magyar fordítók pedig ezen a kategórián belül sziporkáznak a legjobban. Vegyük csak a címeket, melyek az esetek kilencven százalékában tökéletes leírást nyújtanak nekünk a várható fejfájásunk okairól. Mindegy hol futunk bele ezekbe a művekbe, a végeredmény mindig ugyanaz lesz: Heveny undor és a megbánás könnyei. Szóval lássuk is, mit garantál nekünk ez a förmedvény.

Maga a történet felütése igen egyszerű. Akad egy tengerbiológus, ki a földrengést jött épp analizálni, a fene se tudja merre levő Malau kis szigetére. Ám valami nem stimmel a szigeten! Sorra halnak meg a helyiek a víz közelében, és az emberek valamiért nehezen viselik ezt. Éppen ezért a tudósunk és útközben felszedett szakállas vén kollégája (ő is tudós, ennyi legyen elég) nekiáll felgöngyölíteni az ügyet. Kezdésképp végigpásztázzák szabad szemmel a környéket, majd ugyanezt a műveletet a levegőből is megismétlik. Azonban az erőfeszítéseik ellenére csak egy igen gonoszan hullámzó, az emberek által óceánnak nevezett víztömeget fedeznek fel, mely elméletük szerint körbeveszi a szigetet. Viszont mivel a nézők fele már rég belealudt volna ezen a ponton a filmbe, ezért hírtelen a vízből (mindenki meglepetésére) előbotorkál egy három méteres szalamandra, ami strandlabdázni óhajt a helyiekkel. Természetesen az őslakók nem őrülnek ennek, így mindenki hanyatt-homlok menekül, a szegény meg nem értett kaucsuk származék elől. Innen jönnek csak az érdekességek és a kérdések.

Vajon a lény egyedül van, vagy családjával? Lehetséges, hogy egy rovarirtó szerzölden foszforeszkálva pihenjen hordószámra az óceánban? Milyen indok vezérelte a lényeket, mikor elkezdték nyalogatni a hordókat? Ha a családjával érkezett, akkor vajon melyik néger ezredes fogja vérébe fojtani a szeretetreméltó légkörüket? Milyen érzelmi sokkot okoz a legkisebb gyíknak, anyja 0 általi szublimációs0 folyamata? Vajon a Tengerbiológus és fia közt (igen, amúgy fia is van) hányszor fogják lelőni a szegény családi tragédia kulcsfontosságú elemét? Mennyiszer fogják ráhúzni ezt a párhuzamot az újrahasznosított koton szörnyekre? A hotel Ritz-nek tényleg ilyen sokrétű a láncolata? És vajon meddig bírja még a szürkeállományom a folytonos meggyalázásának rituáléját?

Minden kérdésre választ lehet kapni ebből a filmből, (vagy nem) csak legyen türelmed kivárni. Agyzsibbasztó, fájdalmas, és fizikát nem ismerő groteszk szörnyszülöttel van dolgunk. Úgy érzem, ez pont az én esetem!

Tehát, a történetről talán ennyi bőven elég is lesz. Lássuk milyen azoknak a prokariótáknak a csoportja, akik előadják ezt nekünk. Először is ott van a tengerbiológus, kit Adam Baldwin személyesít meg, és hát színészi játéknak ugyan nem nevezném, de egy ilyen forgatókönyvhöz képest elegánsan vállalja fel a hülyeségeket. A többieknek se ízük, se bűzük (bár ez utóbbi nem biztos) a vásznon. Látszik mindenkin az odaadás, a készülő mű, és a fizetési csekk illata iránt. Mindenkin, egy jelenséget leszámítva. Ha láttatok már idegesítő gyerekszerep, akkor ez után a kis szemétláda hobbit palánta után vissza fogjátok sírni. Nem azt mondom, hogy buta a gyerek, de olyan szinten idegesítő, ahogy minden egyes érzelmet kizárólagosan rá írtak meg, hogy a dodók gyors kihalásának okaként ezt tüntetném fel az élmezőnyben. Elméletben a gyermeki énünkkel kéne azonosulnunk, mikor őt meglátjuk a képen, viszont e helyett minden egyes pillanat vér ciki, és kínos. Amikor pedig párhuzamot állapít meg a film a gyerek és a kis embriószerű, tizenkét kilogrammos gumigyík közt, akkor szeppukut hajtanátok már végre magatokon.

gargantusbig.JPGÉs mindez még nem is a gyerek hibája, hanem a forgatókönyvíróié, és azok az idegsorvadásos homo erectusoké, kik felelősek minden hangért ebben a filmben. Egyrészt a remekmű tíz százalékában hallani lehet a ragadozó ikonikus főcímdalának a Zs kategóriás ellopott változatát (ez kizárólag a katonákhoz kapcsolódik). Másrészt minden egyes szomorúnak szánt jelenetet,olyan hegedűováció kísér, ami már idegrendszer-bántalmazó. Nem azért, mert baj lenne a szomorú melódiákkal, hanem azért, mert minden harmadik jelenet a mű szerint szomorú vagy megható. És komolyan mondom, már vártam mikor kezd a kiskölyök megható módon (minimum hét percen keresztül) müzlit enni egy szörnyfilmben.

De térjünk át a látványra. Egyértelmű, hogy a producer kaucsukmágnások hű leszármazottjai, de sokkal hasznosabb erőfeszítés lett volna a részéről, ha a világbékét olcsó, de minőségi óvszerekkel harcolja ki, és nem pedig az E.T.-t akarja újraforgatni gyíkokkal. Igazán nem értek hozzá, de szerintem a legkisebb, bambiszemű szalamandrából is, egy kedves házaspár évekig boldogította volna egymást. Viszont ez egy kimaradt ziccer lett, mint a filmben található effekteket készítők órabére is. Nem tudom, hogy korbáccsal fenyegették-e meg őket, vagy esetleg egy spermadonor fizetését kapták, ezért a kínzóeszközért, de mindenképp jobban (és rengeteg rémálommal) jöttek ki belőle, mint azok a szerencsétlenek, akik megnézték már.

Végül pedig, és zárásképp egy örök tanulságot akarok megosztani veletek. Ha mindenképp rossz környéken élsz, és bánatos vagy, illetve melankolikus hegedűszóra szoktad enni a müzlidet, akkor se öntsd le betiltott rovarirtóval, mert káros hatással lesz a családi állapotodra nézve, és már a komolyzenei mesterművek sem menthetnek meg tőle.

2048903_wqzy_3zkekqoxl5vo6kkn3_li8a6rgt2pvaepns_xm1xxb7m5a6c93p67yzoojlzakygcqdjjag9r5npl0gq.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://trashfilmteka.blog.hu/api/trackback/id/tr27586452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása